Vandringar

 

Öland Kust till Kust Intresseförening


Vi är en idéell förening på norra Öland. Föreningens ändamål är att bidra till bygdens utveckling,

till glädje och nytta för boende, besökare och näringsidkare.


Vandringar 2020

Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden april till oktober.


Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.


VÄLKOMNA!


OBS! Med anledning av coronapandemin kan genomförande av våra vandringar skilja sig mot "hur det brukar vara". Vi får hjälpas åt att göra det bästa av situationen.

Vandring & skräpplockning lördag 2 maj - Högenäs orde till Källa Hamn


Nordiska kusträddardagen kommer 2020 vara lördagen den 2 maj. Det är en gemensam dag när människor runt om i Norden

går ut och plockar skräp på stränder.


Vi ska dra vårt strå till stacken och anordnar därför en skräpplockardag längs vandringsleden från Högenäs orde till Källa Hamn.


Läs inbjudan härVANDRINGSRAPPORT


Det blev en jättefin vandring med en skara vakna skräpplockare. Fantastisk tur med vädret, lite vind, behagliga temperaturer och någon solstråle ibland. På Högenäs orde hade vi dock lite svårt att hålla fokus på grund gick sedan längs med kusten med allt fler och tyngre kassar. Det blir ganska mycket när man börjar samla ihop det så det är bra att vara några stycken att bära och hålla utkik. I Källa Hamn satte vi oss sedan och åt.


/Stina och Lasse i Källa Hamn


Orkidéskådning på egen hand vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag

Bra tid är mellan 20/5 - 7/6


Årets planerade orkidécykling på Mors dag (liknande fjolårets lyckade resa) får offras på "Coronas altare”. Men varför inte ordna egen orkidéskådning några familjer tillsammans vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag?


Packa kaffekorgen och åk till Högenäs orde (avfart vid affären i Källa). Bra bilparkering … gå sen upp på själva ”orden” och ta er gärna in i den flera hektar stora beteshagen norr om stenmuren. Där hittar ni troligen de flesta vanliga orkidéerna som S:t Pers nycklar, Tvåblad, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannesnycklar (kanske nån enstaka helt vit), Nattviol och kanske någon tidig Brudsporre.


Andra områden i Persnäs socken där ”de vanligaste” orkidéerna brukar blomma i stora mängder är vid ”Jordhamnsalvaret” (1 km öster om Jordhamn), lövängarna vid Lilla Horn, strandängarna vid Södra Holm och vid Knisa mosse.


Ett bra stöd för orkidéskådningen hittar du på: https://www.alltpaoland.se/vaxter/orkideer/ som har bra orkidébilder, blomningstid och platser där de brukar finnas.


Lycka till! – kanske vi ses nästa vår.

Orkidécyklare Gösta Skoglund

 

PS
I lördags 9 maj inspekterade vi Högenäs Orde och noterade att årets högsäsong för S:t Per / Adam o Eva redan är igång. Nästan alla dessa exemplar i full blom och inga överblommade. Dock inga Krutbrännare, men enstaka blad av Nattviol - och otillräcklig/överfull parkeringsplats.
På vår tomt noterade vi fullt utslagen S:t Per redan på "Valborg” - för vår del i särklass tidigaste observation sedan 48 år (vår bosättning på Södraholm)
DS


Planera gärna utflykten med hjälp av vår vandringskarta. Försäljningsställen hittar du här

Byvandring runt Djupvik lördagen den 27 juni!

 

Samling vid Djupviks badplats kl 09:00.

 

Vandringen går från Djupvik mot alvaret och Emmetorp, Grönslunda, därefter ut till kusten och tillbaka via Grönvik till startplatsen. Längd c:a 7 km (c:a 2 tim). Medtag gärna fika och kanske handsprit och våtservetter.

 

Hundar kan ej medtagas, då det kan finnas lösgående djur i markerna.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt.

 

För att kunna ha kontroll över gruppens storlek vill vi att du anmäler dig till maria.assarsson@telia.com senast 26 juni.

 

Vandringsledare: Veronica Köhlin tel. 073-545 32 31


Hämta vandringsinbjudan som PDF

Copyright ©  All Rights Reserved Öland Kust-Kust Intresseförening

Webmaster info@kust-kust.se