Vandringar

Vandringar 2020

Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden april till oktober.


Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.


VÄLKOMNA!


OBS! Med anledning av coronapandemin kan genomförande av våra vandringar skilja sig mot "hur det brukar vara". Vi får hjälpas åt att göra det bästa av situationen.

Vandring & skräpplockning lördag 2 maj - Högenäs orde till Källa Hamn


Nordiska kusträddardagen kommer 2020 vara lördagen den 2 maj. Det är en gemensam dag när människor runt om i Norden

går ut och plockar skräp på stränder.


Vi ska dra vårt strå till stacken och anordnar därför en skräpplockardag längs vandringsleden från Högenäs orde till Källa Hamn.


Läs inbjudan här



VANDRINGSRAPPORT


Det blev en jättefin vandring med en skara vakna skräpplockare. Fantastisk tur med vädret, lite vind, behagliga temperaturer och någon solstråle ibland. På Högenäs orde hade vi dock lite svårt att hålla fokus på grund gick sedan längs med kusten med allt fler och tyngre kassar. Det blir ganska mycket när man börjar samla ihop det så det är bra att vara några stycken att bära och hålla utkik. I Källa Hamn satte vi oss sedan och åt.


/Stina och Lasse i Källa Hamn


Orkidéskådning på egen hand vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag

Bra tid är mellan 20/5 - 7/6


Årets planerade orkidécykling på Mors dag (liknande fjolårets lyckade resa) får offras på "Coronas altare”. Men varför inte ordna egen orkidéskådning några familjer tillsammans vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag?


Packa kaffekorgen och åk till Högenäs orde (avfart vid affären i Källa). Bra bilparkering … gå sen upp på själva ”orden” och ta er gärna in i den flera hektar stora beteshagen norr om stenmuren. Där hittar ni troligen de flesta vanliga orkidéerna som S:t Pers nycklar, Tvåblad, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannesnycklar (kanske nån enstaka helt vit), Nattviol och kanske någon tidig Brudsporre.


Andra områden i Persnäs socken där ”de vanligaste” orkidéerna brukar blomma i stora mängder är vid ”Jordhamnsalvaret” (1 km öster om Jordhamn), lövängarna vid Lilla Horn, strandängarna vid Södra Holm och vid Knisa mosse.


Ett bra stöd för orkidéskådningen hittar du på: https://www.alltpaoland.se/vaxter/orkideer/ som har bra orkidébilder, blomningstid och platser där de brukar finnas.


Lycka till! – kanske vi ses nästa vår.

Orkidécyklare Gösta Skoglund

 

PS
I lördags 9 maj inspekterade vi Högenäs Orde och noterade att årets högsäsong för S:t Per / Adam o Eva redan är igång. Nästan alla dessa exemplar i full blom och inga överblommade. Dock inga Krutbrännare, men enstaka blad av Nattviol - och otillräcklig/överfull parkeringsplats.
På vår tomt noterade vi fullt utslagen S:t Per redan på "Valborg” - för vår del i särklass tidigaste observation sedan 48 år (vår bosättning på Södraholm)
DS


Planera gärna utflykten med hjälp av vår vandringskarta. Försäljningsställen hittar du här

Byvandring runt Djupvik lördagen den 27 juni!

 

Samling vid Djupviks badplats kl 09:00.

 

Vandringen går från Djupvik mot alvaret och Emmetorp, Grönslunda, därefter ut till kusten och tillbaka via Grönvik till startplatsen. Längd c:a 7 km (c:a 2 tim). Medtag gärna fika och kanske handsprit och våtservetter.

 

Hundar kan ej medtagas, då det kan finnas lösgående djur i markerna.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt.

 

För att kunna ha kontroll över gruppens storlek vill vi att du anmäler dig till maria.assarsson@telia.com senast 26 juni.

 

Vandringsledare: Veronica Köhlin tel. 073-545 32 31


Hämta vandringsinbjudan som PDF

VANDRINGSRAPPORT


Vi var 37 personer som samlades denna soliga och mycket varma morgon vid Djupviks badplats för att vandra från Djupvik och tillbaka via Emmetorp – Grönslunda - Grönvik.


Veronica gav en kort introduktion till hur livet varit en gång i Djupvik innan vi påbörjade vandringen på småvägar genom södra Djupviks husområde, vidare över alvarmark till Emmetorp, en lummig by bestående av gamla gårdar och nybyggda hus.


Vi kom fram till gamla vägen av 136:an och fortsatte till Grönslunda by. Där blev vi mottagna av ägarna till en av gårdarna, Håkan och Ingvor Falk. Ingvor som vuxit upp på gården berättade om gårdens historia och sin egen skolgång som började i Persnäs (”fattighuset”). Vi intog vår matsäck på deras stenmur och den idylliska gårdsplanen som också gav välbehövlig skugga.


Vi fortsatte åter mot Djupvik via Grönvik. I Grönvik blev vi mottagna av Agneta Skarnvik som är 9:e generationen i sitt hus. Hon berättade om många generationers slit med stenindustri och fiske.


Efter ca 2,5 timmar och ca. 7,5 km var vi tillbaka vid utgångspunkten i Djupvik. Alla var väldigt nöjda. Vi fick upptäcka många fina vandringsvägar/stigar och samtidigt ta del av många berättelser om hur livet en gång varit i och runt Djupvik av Agneta Skarnvik och Ingvor Falk.


Veronica Köhlin   

Vandringsledare

 

Kvarnvandring lördagen den 8 augusti!


Samling vid Jordhamn kl 09:00

 

Vandringen går från Skurkvarnen i Jordhamn via Jordhamsalvaret till kvarnarna i Gillberga och sedan tillbaka till Jordhamn längs kusten. Vid kvarnarna kommer Persnäs Hembygdsförening vara på plats och berätta om senaste årets restaurering av kvarnarna.


Obs ändring! Längd c:a 6 km (ca 3 timmar inklusive information). Medtag gärna fika och kanske handsprit och våtservetter. Vill någon/några avsluta vandringen i Gillberga går det bra. Hemtransport ordnas då på egen hand. Hundar får ej följa med, då det kan finnas lösgående djur i markerna.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt.

 

Vandringsledare: Maria Assarsson tel. 076-14 29 483. För att kunna ha kontroll över gruppens storlek vill vi att du anmäler dig till: maria.assarsson@telia.com senast 6/8.


Ladda ner inbjudan som PDF


VÄLKOMMEN!

VANDRINGSRAPPORT


Vi var 19 personer som denna soliga och vindstilla morgon samlats i Jordhamn kl 09.00 för en kvarnvandring. Vi hade valt ut 3 kvarnar i vår socken dvs Skurkvarnen i Jordhamn och de två kvarnarna vid Gillberga by.


Vandringen, ca 7 km, gick från Skurkvarnen i Jordhamn via Jordhamnsalvaret till Gillberga och sedan tillbaka längs kusten med stopp vid Gillberga raukar för fikapaus.


Vid kvarnarna fanns Åke Nilsson från Åkerbo hembygdskrets och Kvarnföreningen på Öland, som berättade om kvarnarnas historia och planeringen framåt för dem. Längs Ölands västkust fanns det förr i tiden många skurkvarnar. Nu är skurkvarnen i Jordhamn den enda bevarade i hela Norden. Gillbergakvarnarna har fått omfattande renovering som nya vingar och en av den en ny gångås. Här fick vi också gå in och inspektera. Nästa år tror Åke att skurkvarnen kommer att provköras och någon av kvarnarna kan komma att mala säd. Vi får hålla utskick när detta ska ske! Ett stort tack till Åke som så engagerat berättade om kvarnarna!


Efter ca 3 timmar verkade alla mycket nöjda med information om kvarnarna och vandringen.


Maria Assarsson

Vandringsledare

Sverigevandring i Persnäs och Trosnäs byar den 6 september!


Samling vid Persnäs kyrka kl 09:00


Vandring går genom Persnäs by, vidare mot Trosnäs och Södraholm och östra delarna av Trosnäs och tillbaka till Persnäs kyrka (ca 7km).

 

Medtag gärna fika och kanske handsprit och våtservetter.

Lämna hunden hemma. (Fritt strövande djur kan förekomma).

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt.

 

För att kunna ha kontroll över gruppens storlek vill vi att du anmäler dig till maria.assarsson@telia.com senast 4 september.

 

Vandringsledare: Anders Törnqvist 070-738 41 77 och

Christer Hessling 070-6049528


VÄLKOMNA!


Inbjudan som PDF

Persnäs Gamla Kyrkväg ("Prästens väg")

VANDRINGSRAPPORT


Vi var 27 personer som denna strålande höstmorgon samlades vid Persnäs kyrka för att gå en Sverigevandring i Persnäs och Trosnäs byar.


Denna vandring var anmäld till Svenska gång- och vandrarförbundets kampanj för vandringar i Sverige som en Sverigevandring.


Vandringen gick genom Persnäs by, vidare mot Trosnäs, Södraholm, östra delarna av Trosnäs samt tillbaka till Persnäs kyrka (ca 7 km).


Christer berättade om livet förr i byarna med många aktiva jordbruk som nu i många fall är nedlagda. Här sticker dock Trosnäs by ut som har tre aktiva bondgårdar. Efter en fika vid badet vid Norrholmsviken fortsatte vandringen till Persnäs prästgård och sedan ”prästens väg” tillbaka till Persnäs kyrka.  Prästens väg var en ny upplevelse får många.


Efter ca 3 timmar verkade alla nöjda och många av oss hade upptäckt nya fina promenadvägar.

 

Christer Hessling                                                             

Vandringsledare